Otvoren Centar za reciklažu tekstila u Užicu

U Užicu je u petak, u prisustvu brojnih gostiju, zvanično otvoren Centar za reciklažu tekstila, nastao kao rezultat višegodišnjih napora koje Ženski centar Užice preduzima u cilju ekonomskog osnaživanja žena, promocije ženskog stvaralaštva, kreativnosti i brige o zajednici. Prostorije Centra su adaptirane i adekvatno opremljene zahvaljujući projektu Reciklažom tekstila do održivih rešenja, koji je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora. U radionici Centra planirano je pokretanje mini proizvodnje predmeta od upotrebljenog tekstila i zapošljavanja 10 žena koje su kroz isti projekat stekle potrebne veštine. 

Kako bi se kapaciteti Centra iskoristili na najbolji mogući način, Regionalna razvojna agencija Zlatibor je u saradnji sa Umetničkom školom iz Užica i kreatorkom brenda SUPERHEROINA cura fina,  organizovala takmičenje na kojem su učenici kreirali idejna rešenja za suvenire od tekstila. Ideja za korišćenje upotrebljenog tekstila za promociju turističkih potencijala regije Zapadna Srbija, deo je aktivnosti projekta SMART INNO koji RRA Zlatibor sprovodi u okviru IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje. Namera organizatora događaja bila je da se udruživanjem dva evropska projekta ostvare veći dometi i ova socijalno i ekološki odgovorna ideja ispromoviše na kvalitetniji način. 

Svečano otvaranje Centra iskorišćeno je i za obeležavanje Dana žena, 8. marta kao simbola borbe za ekonomska, radna i politička prava žena, sa posebnim osvrtom na značaj uloge tekstilnih radnica u toj  borbi.

Kontakt

Ženski centar Užice, Mališe Atanackovića br.3, 31108 Užice

  • Telefon: 031/512-005

Pratite nas

Nalazimo se na društvenim mrežama. Pratite nas kako bi ostali u kontaktu.